Leafy Sea Dragon

Min älskade pojkvän påminde mig om Happy Aquarium på Facebook, så igår kollade jag mina tankar där för första gången på hundra år ungefär. De har lagt till massvis med nya firrar och andra djur att fylla tankarna med. En del vanliga firrar men även många jag inte alls känner till, som faktiskt är riktiga vattenvarelser, och då kom jag på att man kan ha en kategori på bloggen om just dessa djur, de lite mer ovanliga. Jag fann Leafy Sea Dragon som är ett mycket vackert vattenboende djur!:
Leafy Sea Dragon, eller Flikfisk som den kallas på svenska, liknar en sjöhäst som fastnat i en massa alger. Den är alltså inte helt otippat rätt så nära besläktad med just sjöhästen, och flikfiskens främsta föda är plankton och just alger. Man hittar fisken i Södra och Västa Austaliens grunda vatten. Den rör sig med ett par små, nästan helt genomskinliga fenor och tar sig framåt på så stillsamt vis att den lätt förväxlas med en bit lösryckt alg. Perfekt kamouflage med andra ord! De blir mellan 20 och 24 cm långa, de löviga drakarna. :)

Mola mola

Den gigantiska fisken är känd vid namnen solfisk, klumpfisk, simmande huvudet och mola mola. Simmande huvudet är en ganska talande beskrivning för den. Fisken är väldigt stor men inte avlång på samma sätt som de flesta andra fiskar, utan stor även på höjden. Den kan bli upp till 4 meter lång och väga hela 2000 kg! Mola molan kan återfinnas i större delen av atlanten och det händer att den påträffas i svenska vatten. Namnet solfisk kommer från att den i lugna vatten ofta ligger utmed vattnet och solar sig :)


Bongo

Nu kommer Bongoantilopen!

Bongon är ett väldigt vackert djur med långa vridna horn. Den är kastanjebrun och har vita linjer över kroppen och en svart och vit man som börjar vid hornen och går ner mot svansen. Bongon finner man oftast i regnskogar men även i bambuskog och låglandsskogar. De är skygga och tillbringar dagarna i den allra tätaste delen av skogen för att på kvällar, nätter och tidiga morgnar ge sig ut och leta löv, örter, frukt, bark och gräs att äta. De gräver upp rötter med hjälp av hornen!Leoparden är det enda rovdjuret som är ett riktigt hot för bongon. När bongon springer i skogen lyfter den huvudet bakåt så att hornen ligger parallellt mot ryggen för att hornen inte ska fastna i träd och annat.


Bomullshuvudtamarin


Läste precis en artikel om Bomullshuvudtamarinen. De bomullshuvudtamariner som lever på djurparker världen över börjar tydligen anpassa sig efter den lugna miljön de lever i. Eftersom att de inte känner något hot nere på marken längre så har de slutat svinga sig från träd till träd när de ska en längre bit. De kan i lugn och ro klättra ner på marken och istället gå till det träd som lockar mest och bäst. Det är naturligtvis tråkigt att det här sker, men egentligen inga konstigheter. Parken Zoo i Eskilstuna funderar på att placera ut attrapper av krokodiler på marken som ska hålla aporna i träden och tvinga tillbaka svingvanan hos dem. I Holland däremot har man en helt annan lösning på problemet. De har anlitat en gymnast som ska lära ut och påminna aporna om deras naturliga beteende. det hela är ju helt tokigt! Det är ju inte på något vis så att aporna glömt bort hur man gör, de är helt enkelt tillräckligt smarta för att inse att de inte alls BEHÖVER svinga sig längre.


Okapi!

Okapin lever i de tropiska regnskogarna i Kongo. Trots att Okapin liknar en zebra är den närmare besläktad med giraffen, vilket är rätt så tydligt om man ser på ansiktsformen och öronen, egentligen övriga kroppen också bortsett från halsen och mönstret. De har blå, mellan 30 och 40 cm långa tungor som de kan tvätta insidan av öronen med! Och när öronen är vältvättade hör de extremt bra!  Okapin är mycket skygg under dagen och ger sig ut när det mörknar, för att leta efter frukt, svamp och löv att äta.

Okapin upptäcktes så sent som 1901. Det är ett av de allra senaste större däggdjuret man upptäckt!

 


RSS 2.0