Borzoi

För de flesta som känner mig är det ingen nyhet att jag älskar borzoier. Jag ser inte mig själv som en hundmänniska, faktiskt inte alls. Men det är något speciellt med borzoier. De är inte små och larviga eller stora och bråkiga. De är eleganta, vackra och verkar ha ett helt fantastiskt temprament. De dundrar inte fram som en annan dregelmaskin, nä, för borzoier svävar fram. Jag vill ha en, eller två eller tre stycken : )
Borzoi är en vinthund från Ryssland med förflutet som vargjägare, men som numera är fina sällskapsdjuret! Att en borzoi är tillräckligt stark att ensam döda en varg är imponerande, men de är dessutom väldigt snabba och kan tävla mot greyhounds (som är världens snabbaste hundras och kan uppnå en fart på 70km/h!). De blir mellan 7 och 10 år gamla. Trots bakgrunden som jägare är de inte att rekommendera som vakthund. De är för det mesta väldigt lugna och skäller väldigt sällan. : )
Och hur blir det då med namnet i plural? Det är knepigt, visst? Jag säger borzoier. På engelska säger man antingen borzoi eller borzois. Jag antar att det är en sådan sak som man får bestämma helt själv! : )

Bubbelfluga

Jag hade en djurupplevelse för flera år sedan. Det var i Öbonäs och jag tittade ut genom fönstret och såg en fluga sitta och blåsa bubblor. Jag har försökt hitta info om varför de gör bubblor, men jag hittar ingenting om det. Det kan ju ha varit någon slags specialfluga jag stötte på men det känns som att det måste haft ett syfte. Den kanske bara drack vatten och tog för mycket på en och samma gång och blåste bubbla av det istället. Jag vet inte! Någon som har en aning om varför den bubblade?

Naken mullvadsråtta

Naked Mole Rat är en liten varelse med stora tänder och nästintill obefintliga ögon som lever nere i marken. Jag kan inte påstå att de har ett särskilt charmigt yttre. Jag skriver om dem för att de är rätt så…imponerande ocharmiga, helt enkelt.

De lever i Östafrika, blir mellan 8 och 10 cm långa och väger mellan 30 och 35 gram. De ser inte så bra, men det är inte heller så viktigt när man lever så pass mycket nere i jordgångar, kan man tänka sig. De har små, smala ben som är förvånansvärt effektiva i jord och de rör sig lika snabbt bakåt som framåt. De gräver med tänderna, och munnen är formad så att de inte får in någon jord i munnen när den gräver!

 

Jag tycker att den påminner om monstret i Pan's Labyrint, vilket gör den nakna mullvadsråttan om möjligt ännu mer obehaglig!

 


Giant African Snail

"The largest known land snail named Gee Geronimo was a Giant African Snail collected in Sierra Leone in 1976. It weighed about 2lb (900g) and measured over 15 inches (39.3cm) from snout to tail"
Det är en sån. Giant African Snail.
Jag tycker sniglar är rätt så läskiga och lite äckliga. Jag tycker om de små snäckorna, men stora är mest obehagliga. De lägger äckligt slem på allt också.

Dammvippan och den alldeles för långa snigeln


Ett litet husdjur. Jag tyckte om den men tappade dessvärre bort den när jag bar runt den för att hitta en bakgrund där man överhuvudtaget kunde uppfatta hur den såg ut. Den var ljus på sina ställen, och mörk på andra ställen. Och så hade den som en dammvippa på huvudet. Har ingen aning om vad det kan ha varit, men den var fin!
Och tråkigt nog död.
Jag hade en annan (nästan)djurupplevelse igår i närheten av Rådhuset. Jag tyckte att det var en onormalt lång snigel, två decimeter nästan och skrek till som ett barn och hoppade bakåt. Men det visade sig att det bara var en pinne. Hur stor kan en snigel bli egentligen?

Macropinna microstoma/ Pacific Barreleye Fish

Ett djur som jag är helt tokfascinerad av! Vad tycker ni då?

Fisken har en mörk kropp med stora fjäll och ett transparent huvud. De gröna ögonen kan man se genom den genomskinliga skölden och de kan rotera både uppåt och framåt vilket underlättar för fisken att hitta käk, och även att undvika att själv bli käk. De två svarta fläckarna vid munnen liknar ögon men är i själva verket fiskens nos, om jag har uppfattat det hela rätt(?).
Den håller till mellan 600 - 800 meter ner i Stilla havet och är för det mesta väldigt...stilla. Fenorna används mer för stabilitet än för att röra sig framåt.
Den upptäcktes redan 1939 men förevigades inte på bild förrän 2004. På målningar från tiden innan den fotograferats fanns inte den genomskinliga ytan med eftersom att den vanligtvis gick sönder när fisken togs upp ur havet.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0